foto: Simon van Boxtel 2018

Nieuwe Methode voor de Traverso

Wie vandaag de dag de traverso wil leren bespelen, heeft maar weinig houvast. Als je geluk hebt, loop je een goede leraar tegen het lijf; zo niet, dan moet je alles zelf uitzoeken. Want een traversomethode met veel speelmateriaal was tot nu toe nog niet beschikbaar.
Deze nieuwe methode springt in dat lege gat. Uitgangspunt is dat degene die dit boek gaat gebruiken, op muzikaal gebied geen analfabeet meer is. Heel veel muziek is methodisch gerangschikt. Rode draad zijn teksten van Johann Mattheson over de toonsoorten en hun affecten. Daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan de articulatie zoals die in de achttiende eeuw gebruikelijk was.
Het boek telt 204 pagina’s en is gebonden in een handige ringband, zodat het gebruik op een muzieklessenaar geen problemen geeft.

Reacties

Ik heb het boek ontvangen. Ik ben er heel blij mee. Inégal spelen heb ik nog nooit zo helder uitgelegd gehad (en ik speel al heel wat jaren blokfluit…). Dankjewel.

Al enige tijd was ik op zoek naar een goed leerboek voor de traverso, want het is heel moeilijk om er in de buurt een docent voor te vinden. Met dit boek ben ik sprongen vooruit gegaan. Het sterke ervan is de schier oneindige hoeveelheid oefenstof, maar vooral de cursorische opbouw ervan. Goede leerboeken onderscheiden zich door in kleine stappen opgedeelde leerstof, waarbij toch steeds uitdaging een belangrijke rol blijft spelen. Dat vind ik zeker in alle oefeningen terug. Er worden vooral mooie melodieen als oefening aangeboden en de gebruiker wordt ook in staat geacht om zich de Franse articulatie eigen te maken. Natuurlijk kan geen boek op tegen een goede docent, maar de combinatie van dit boek en goede docent lijkt me ideaal.

Het ziet er prachtig verzorgd en heel mooi geredigeerd uit. De hoeveelheid en de veelsoortigheid van het materiaal is uitbundig en is een plezier om te studeren.

Wat je in je boek goed naar voren brengt, is de vrijheid tussen bepaalde grenzen.

Naar mijn bescheiden mening is het heel prettig voor bijvoorbeeld een belangstellende Böhmfluitist om aan de hand van dit boek al spelend en vooral ook lezend kennis te maken met de traverso en met speelmanieren uit de barok. De opbouw is heel logisch en het geheel ziet er mooi verzorgd uit.(…) Volgens mij voorziet deze traversomethode in een behoefte en verdient auteur Doretthe Janssens respect, waardering en complimenten.

Ik ben heel blij met je methode en ik was al begonnen om er uit te studeren. Leuk om al spelende steeds iets bij te leren. Precies wat ik hoopte.

Uitstekende inhoud. Precies wat ik al jaren zocht, namelijk een gedegen traverso cursus. Stap voor stap wordt je kennis niet alleen praktisch, maar zeker ook theoretisch uitgebreid.